top of page

İSLAM DİNİNE GÖRE KUMAR

 Meşru çalışmayı emreden, tembelliği takbih edip önleyen, alın teri, el emeğini adeta takdis eden İslam dini, para ve eşya konarak karşılıklı oynanan her çeşit oyunu kumar kapsamına alıp yasakladı. Kavim ve kabileleri, aile ve ülkeyi ahlaki ve iktisadi yönden çökerten bu gibi şeyleri kökünden koparıp attı. Yepyeni, mükemmel ve kusursuz bir hayat nizamı getirerek insanları meşru sınırlar içinde çalışıp kazan­maya şevketti.                                       

 

 Cahiliyye devrinde at, deve ve benzeri yarışlar da karşılıklı para konularak yapıldığı için islam bunu da kumar sayıp yasakladı.

Fakat,savaştakiyeteneklerini  geliştirir anlamda birçok yarışlara, atletizme, sportif hareketlere cevaz verdi.

 

 

 Kumar Kitap, sünnet ve icma' ile haram kılınmıştır, inkarı küfür, işlenmesi büyük günahtır. 

 Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), “Hangi kazanç en temiz ve en helal yolla elde edilmiş olur?” sorusuna,

“Kişinin el emeği ile ve kimseyi aldatmaksızın yaptığı meşru ticaret yoluyla elde ettiği kazançtır.”  cevabını vermiş tir. Kur’an’da da bu konuyla ilgili olarak;

 

 “Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçınınki kurtuluşa eresiniz .” ve

 “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, birbirinizin mallarını haksızlıkla yemeyin…” buyrulmaktadır.

                             

           RAGIP BEY’İN SONU

 

 Ragıp Bey, mutlu aile yuvası olan bir iş adamıydı. Sigara, içki, kumar gibi kötü alışkanlıkları yoktu. Bir gün iş gereği Kenan adında biriyle tanıştı. Kenan, Ragıp Bey’i bir arkadaş toplantısına götürdü.İçeriye girdiklerinde Ragıp Bey gittikleri yerin bir kumarhane olduğunu anlamıştı.

 

 Geri dönmek istedi fakat iş bağlantıları yüzünden Kenan’ı kırmak istemedi. Biraz izlemenin bir zarar getirmeyeceğini düşünerek bir kenara oturdu. Gece yarısına doğru Ragıp Bey, her nasıl olduysa kendini kumar masasında oyuncu olarak buldu.

 

 Her oyunda kazanıyordu. Ragıp Bey, kendini öyle kaptırmıştı ki masaya nasıl oturduğunu bile fark edememişti. Ağzında sigara, önünde içki kadehi, sabaha kadar oyun masasından kalkmadı. Ragıp Bey, bulunduğu ortamın etkisinden ancak ertesi gün kurtulabildi.Ragıp Bey, artık o eski mutlu aile babası Ragıp Bey değildi. Önce işini batırdı sonra mutlu aile yuvasını dağıttı. Sağlığı da gittikçe kötüleşti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Görüldüğü gibi kumar alışkanlığı, kişinin zamanını sağlığa zararlı ortamlarda geçirmesine neden olur. Dolayısıyla kumar oynayan kişi, hem zamanını iyi işlerde kullanamaz hem de sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalır. Kumar alışkanlığı kişinin istenmeyen davranışlarda bulunmasına sebep olur.

 Kendine geldiğinde önceki gece yaşadıklarını düşündü. Utandı ve pişmanlık duydu. Ancak Ragıp Bey’in o gece ,  oynadığı kumarda son kez  olmamıştı.

 Artık her fırsatta gece  geç    saatlere  kadar da oynuyordu. Sigarayı içkiyi de artırmıştı.

Mail listemize katılın

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Flickr Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by The Mountain Man. Proudly created with Wix.com

bottom of page