

اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
İSLAM DİNİNE GÖRE KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
UYUŞTURUCU KULLANILDIĞINI NASIL ANLAYABİLİRİZ?
Arkadaş çevresi
Eski arkadaş çevresinden kopup kısa bir dönem içinde yeni bir arkadaş grubuna dâhil oluyorsa, arkadaşları ile ilgili çocuk ailesine yeterli bilgi vermek istemiyorsa, arkadaşlarını kendi ailesine tanıştırmak istemiyorsa, arkadaşlarının arasında sigara ve alkol tüketimi yaygınlaşmaya başlıyorsa çocukların madde kullanım kültürüne girmekte olduğunu düşünmek mümkündür.
Okula ve derse ilgisi
Normal düzeydeki ilgisinde farklı olarak ani bir değişim olmuşsa, okula gitmek istemiyorsa, okul ve öğretmeleri hakkında sürekli şikâyetçiyse, ders çalışmıyor veya ödevlerini yapmıyorsa, sınavlarında sürekli başarısız oluyorsa gençlerin günlük hayatına başka meşgalelerin girdiği görülmektedir.

Yalan söyleme
Madde kullanmaya başlayan gençler madde kullanımını, maddeye ödedikleri tutarı, madde tesirinde geçirdikleri süreyi ve o arkadaşlarını gizlemek için sürekli yalan söylerler.
Para harcama düzeni
Her maddenin bir bedeli vardır ve bağımlılık arttıkça daha çok maddeye ihtiyacı duyarlar. Normal insanlar paralarını düzenli harcayabilirken bağımlılar parayı temin ettikleri gün hemen madde temini yoluna giderler. Kendilerinin parası olmadığı durumlarda arkadaşlarının maddesini kullanırlar ve kendi paraları olunca da arkadaşlarına ısmarlarlar.

Madde göstergeleri
Bağımlılık yapan maddeler uyuşturucu, uyarıcı ve hayal gördürücü olarak tasnif edilmektedir ve her birinin farklı göstergeleri vardır. Her maddeyi ayrı ele almak gerekmektedir.
Yalnız kalma
Aile içi bağları zayıflayan genç madde kullandığı anlaşılmaması için evdeyken yalnız kalmayı tercih edebileceği gibi yaşamış olduğu psikolojik durumlar (pişmanlık, maddelerin tesiri vs.) sebebiyle de yalnız kalmayı tercih edebilir.
Kilo kaybı
Kullanılan maddeler vücudu tahrip ettiğinden belirgin bir zayıflama görülmektedir. Gençlerin herhangi bir rejim veya spor yapmadan ani zayıflamaları madde kullanmanın bir göstergesi olabilir.
UYUŞTURUCUDAN NASIL KORUNULUR?
Uyuşturucu tedavisinin zor da olsa mümkün olduğunu belirten Uzman Doktor İsmail Yavaş,
“Tedavinin başarısı için iki önemli etken sayılabilir. Bunlardan birincisi kişinin tedavi olmasını istemesidir. Eğer kişi tedavi olmayı kendisi istemiyor ise kimse ona zorla bıraktırmayı başaramaz. Diğeri ise kişinin maddeyi bırakmaya kendini hazır hissetmesidir. Çünkü kişi maddeyi bıraktığı zaman alışkanlıklarını, yaşadığı ortamı değiştirmek zorunda kalabilecektir.” dedi.
Eğer tüm bunlara hazır değilse yapabilecek bir şey yoktur. Ayrıca uyuşturucu kullanımı ile daha da artan aile içi iletişimdeki bozukluklarının, kopukluklarının giderilmesi için anne ve babanın da tedaviye katılması gerekir.
